Primul acvariu marin de recif – partea 1

Cum a inceput totul:

A trecut deja un an de cand m-a lovit o dorinta apriga de a pune bazele unui acvariu de recif. Am avut pana atunci mai multe acvarii, dar nici unul cu apa sarata. Toate au fost orientate spre aquascaping si desigur plantele acvatice erau prima prioritate.
A urmat o perioada de aproximativ 2 luni de documentare si proiectare a intregului sistem, dupa care am inceput achizitiile si constructia.
Standul si acvariul le-am costruit singur pentru a mai reduce din costurile initiale.
Materiale stand
Din acelasi motiv, dar si datorita lipsei de experienta, am decis sa construiesc un acvariu de mici dimensiuni (60x40x30cm) de tip all-in-one, care inglobeaza si sump-ul si display-ul in acelasi bazin.

Ca si la celelate acvarii de apa dulce am folosit sticla ultraclara, cu continut redus de fier, pentru a maximiza impactul vizual si a inlesni fotografia. O provocare a fost separarea refugiului de partea in care urmau sa stea pestii si coralii(dispaly-ul), care trebuia facuta cat mai estetic cu putinta, fara ca separatoarele sa se vada in display. Am folosit autocolant negru intre doua foi de sticla si am izolat in partea superioara cu o bagheta de plastic lipita cu silicon.
Initial a fost buna metoda, dar dupa cateva luni de functionare, s-a infiltrat o cantitate mica de apa intre cele doua foi si astfel au aparatut pete negre pe separator. Din fericire sunt in partea de jos unde pot fi usor mascate cu pietre.

Acvariul

Filtrarea

Este bazata pe mai multe elemente, unele din ele redundante, pentru a fi sigur ca parametrii apei sunt tinuti sub control.
1. Refugiul cu macro-alge, unul din cele trei compartimente ale sump-ului, are rol de filtrare biologica. Aceste alge folosesc ca nutrienti fosfatii si nitratii prezenti in apa si in acest fel reduc, in mod natural, cantitatile prezente in apa. Pentru a creste au nevoie si de lumina pe care am sigurat-o cu doua leduri albe de 3W, ce stau aprinse 14 ore pe zi.
2.Mangrova: are acelasi rol ca si macro-algele dar din pacate a murit dupa circa noua 8 luni. Nu stiu exact cauza.
3.Diverse materiale filtrante pe care le-am dispus intr-un raft facut din komatex, in compartimentul special rezervat: Phos-ex si Silicat-ex, carbune activ, o cantitate mica de purigen si ocazional vata sintetica (perlon) pentru filtrare mecanica.
4.Filtrul cu debit redus cu rol de filtrare anaeroba. Are ca principiu circulatia apei printr-un mediu de filtrare poros, ce constituie suportul pentru bacteriile anaerobe, care consuma nitratii din apa in lipsa oxigenarii. Ca material suport pentru bacterii am folosit Denitrate de la Seachem si filtrul l-am construit chiar in recipientul de plastic in care am primit acest mediu. L-am conectat prin intermediul unui T-redus pe furtunul pompei de recirculare si l-am agatat pe peretele din spate al sump-ului, in exteriorul acvariului.

Iluminatul

Ca sursa de lumina am ales sa construiesc o lampa cu leduri, dar transportul a sosit cu intarziere de mai bine de o luna si am folosit pentru inceput un tub fluorescent de 18W cu lumina alba – 8000K. Voi reveni mai tarziu cu detalii despre constructia lampii cu leduri.

La jumatatea lunii martie 2010 am primit piatra vie si am pornit acvariul.
Ca substrat, in display, am folosit Live sand & Aragonite de la Coral reef. Nu am regretat alegerea pentru ca granulatia sa este fina si da un aspect placut.
Am primit de la un coleg acvarist cateva macro-alge si mangrova, pe care le-am pus in refugiu.
Va urma…
Dupa doua saptamani de la start

Comments are closed on this post.

Photos on flickr